Tummen mitt i handen

« Tillbaka

fredag 14/12/2012

En förväntansfull Peter gav sig ut på årets premiärtur med längdskidorna men fick linka tillbaka med tummen mitt i handen efter en snöplig vurpa.. Men uppladdningen mot världscuptävlingarna i Nya Zeeland fortsätter. Nu är det intervaller på löpbandet uppallat till 22% lutning som gäller.

Själva tumm-olyckan inträffade på 3e varvet på knappa 4km-slingan. Tanken var att kapa minuten på bästatiden men plötsligt var det något som fastnade i vänsterskidan som drogs bakåt. Jag föll handstupa framåt ner i det relativt tunna snötäcket. Jag konstaterade snabbt att jag sluppit järnskakning denna gång men snart upptäckte jag något annat som var fel. Tummen pekade åt fel håll. Jag försökte dra tillbaka tummen men orkade inte. Det krävdes både bedövning och två erfarna överläkare för att tummen skulle återfå sitt rätta läge.

Så även om tummen nu inte sitter mitt i handen känner jag mig minst sagt klumpig. Jag har ännu inte testat att springa orientering men är lite orolig över hur kompasstummen skall klara av att hantera kartgreppet och kompassen. I värsta fall får jag försöka lära mig att springa med höger-tumme i Nya Zeeland..

Tummen mitt i handen vid finstyckning av bästa köttet från Norrtorps gård.

Norrtorps gård  

Om en vecka bär det av mot världcupen. Det känns lite konstigt att göra förberedelserna för en världscuptävling i -10 grader och snö.


Tyvärr fortsätter trenden att vissa länder väljer bort världscuptävlingar. Orientering är en global idrott. Men om alla utomeuropeiska länder skulle ha samma inställning som flera europeiska länder skulle snart det snart bara vara europeiska länder på EM. Jag vet att det är dyrt att åka till Nya Zeeland och på NORT-turnén men en satsning i orientering är totalt sett extremt billig i jämförelse med kostnaden att bara genomföra en säsong som en medelmåttig motorsportare. En orienterare som tar VM-medaljer måste kunna få ihop 1/10-del av vad en medelmåttig motorsportare som aldrig varit i media drar in från sponsorer. Då kan löparen själv vara med och betala kostsamma resor som få (eller kanske inget) förbund har råd med.Johanna E 2012-12-18 07:03:31
Det gör ont bara jag tänker på din stackars tumme. Jag hade gärna hjälpt dig med Glögglunken men jag får passa. Orkar inte alls nu, jag hoppas verkligen att du hittar någon som kan hjälpa till. Ni får ha det så bra i Nya Zeeland!

Annelie Johansson fd.Bernhardsson 2012-12-17 13:17:16
Ajaj med tummen. Hoppas det läker ihop snabbt. Lycka till på din resa till Nya Zeeland. OK att det kostar att åka dit men tänk på vilken upplevelse du kommer att få :)
Copyright© Peter Öberg 2009
Copyright© Peter Öberg 2009