Avsluta säsongen snyggt!

« Tillbaka

fredag 14/09/2012

Med NORT avslutades årets internationella säsong. Jag mycket nöjd med min insats även om krafterna inte riktigt räckte hela vägen fram. NORT-äventyret var spännande, inspirerande, jobbigt och gav mig några tankar kring utvecklingen av vår sport. I artikeln hittar du även en länk på ett fint genomfört höstlopp som förhoppningsvis kan inspirera dig att avsluta säsongen snyggt! För ytterligare tips så läs senaste numret av Skogssport.

Är årets NORT framtiden för orientering eller finns det andra vägar att gå? Exempelvis fanns det plats för 10 000-tals åskådare vid tävlingarna vid Holmenkollen men många av dessa platser gapade tomma. I bland är orientering en fantastisk arenaidrott och ibland fungerar det inte alls. NORT var kanske inte lika intressant som EM då det var fullt vid skidstadion i Falun. Samtidigt vet jag att det finns ett stort engagemang för NORT bland orienterare och den idrottsintresserade TV-tittaren som råkar hamna framför en TV-sändning.

Knockoutsprinten i Göteborg hade fantastisk inramning, enormt bra TV-produktion men är tidpunkten rätt? Direkt efter jobbet och på en tisdagskväll då de flesta tränar själva. Bästa sändningstid är kl 20 eller senare och inte tidigare.

NORT och hela världscupen blir väldigt sprintdominerad vilket jag tycker är synd. Det är inte så enkelt att om man lägger tävlingar i en stad och har kort segrartid så blir det automatiskt intressant att titta på. En sprinttävling har ett startdjup på 30-45 minuter, redan det är för utdraget för att skapa en kompakt sändning. Jag tror att konceptet med att ha kvaltävlingar som används i en totalsammanställning och gallrar ut de bästa till finaltävlingar på kvällen är ett bra exempel. Det ger möjligheter att göra rättvisa tävlingar i andra distanser som gafflade medeldistanser, masstart långdistans, etc. För det skulle inte vara några problem att skapa utslag på en långdistans för 20-30 st löpare. Knockout-formatet skulle även vara intressant att testa i medeldistans.

Jag har sprungit ett VM och nu NORT vid en skidstadion i Norge. Terrängen vid skidstadion är långt ifrån den drömterräng vissa delar av Norge kan bjuda på. Skulle det inte gå att ha en världscuptävling i en sådan drömterräng? Skulle det inte gå att ha en tävling vid bästa sändningstid efter kl 20 på kvällen? Tänk dig en skymning/Nattorientering i Bodö i ett TV-anpassat format utan att offra orienteringsmomentet som gör vår idrott unik. Internet och TV öppnar möjligheten för långt många fler än de 10 000-tals personer som kan rymmas på en skidstadion att se vår idrott.

Detta var några tankar kring NORT. Nu till en (förhoppningsvis) inspirerande huvudkamerafilm från GoldenWeekend, se lär och njut på följande länk:

http://3drerun.worldofo.com/index.php?id=-62287&videoname=http://www.youtube.com/watch?v=2A4eDoj96t4&videooffset=5

OBS: Starta uppspelningen genom att trycka startpilen i videorutan. Alternativt behöver du trycka på start 2 ggr (och trycka bort en dialogruta) för att få filmen att fungera. Tryck först start, tryck ok i dialogrutan som dyker upp och vänta till filmen startar. Tryck då start igen. Videon fungerar kanske inte med alla web-läsare. Testa Chrome om du har problem. Chrome har stöd för alla olika videoformat som kan användas i HTML5.

Om 3drerun: Du kan vrida och vända på kartan samt navigera i GPS-rutten för att se andra delar av filmen. Testa lite för att se. Om du endast vill luta dig tillbaka och följa uppspelningen kan du trycka på den lilla filmkameran uppe till vänster bredvid namnet. Om du vill ha en lite större videoruta kan du trycka på hide-meny just vänster om kartan.Linnea 2012-09-24 18:10:08
Jo, det var ju allt en fin avslutning du fick till igår!! :-)
Copyright© Peter Öberg 2009
Copyright© Peter Öberg 2009