KnockOut-sprint är här för att stanna

« Tillbaka

torsdag 06/09/2012

I en härligt inramad knockout-sprint lyckades jag knipa en 3:e plats mitt bland alla sprintspecialister. Tävlingen var spännande, utslagsgivande, tillräckligt rättvis och kompakt. Ett perfekt format för TV-sändningar.

KnockOut-dagen började med ett sprintkval. Jag var själv lite överraskad att mitt kvallopp på den förlängda sprinten räckte ända till en 2:a plats, endast världsmästare Kyburz var snabbare. I semifinalen var taktiken att låta Frederic sköta tempot och att vara med på kartan för att ta chansen att tjäna tid när den dök upp. Jag kände mig stark och kunde ha bra position genom hela semifinalen. I bokontrollerna tog jag det ganska lugnt och såg till att jag gick ut i rätt riktning mot nästa kontroll. Under andra halvan av banan kände jag att jag tillsammans med Frederic hade en liten lucka mot övriga löpare, så det var en härligt känsla att spurta in som 2:a med en finalplats säkrad. I finalen hade jag en lite mer passiv taktik. Även om jag sprungit bra under dagen hade jag ganska mycket respekt för sprintkanonerna Kybyrz, Lysell och Tranchand. Efter 1/3 av loppet kände jag att jag kunde avancera in mot bokontrollerna. Den gafflade delen av banan gick stabilt och ut på den avslutande gemensamma delen låg jag väldigt bra till. Jag hade Lundanes steget före och Kybyrz lite till höger. Ner mot lekplatsen valde jag att följa Lundanes raka väg ner för berget och ser på min högersida att Kybyrz och Tranchand flyger ner för berget i ett bättre stråk än vårat. Ut från lekplatsen rycker Kyburz och Tranchand ytterligare och jag lyckas passera Norrmännen för att komma upp till 3:e plats. In mot mål tar jag säkra vägval och hoppas att norrmännen inte skall hitta något snabbare vägval. Lycklig kan jag sträcka armarna som 3:a på årets knockoutsprint. Härligt!

Jag tycker att knockout-sprint är en bra tävlingsform där den bästa orienteraren för dagen vinner samtidigt som publiken (framför TV:n eller på plats) får uppleva en kompakt och fartfylld tävling. Man kan tycka vad man vill om sprintorientering men jag har aldrig varit på en långdistanstävling med 10 000-tals människor i publiken som endast är där för att titta på tävlingen och inte springer själva. På sprintdistansen händer detta återkommande. Så länge inte publiken bjuder till och visar sig på långdistanstävlingar kommer sprinterna vara de tävlingarna med den bästa inramningen. Jag tycker dock att det är lite väl många traditionella sprinttävlingar i världscupprogrammet. Knockoutsprinten är NORT-tävlingarnas absolut bästa disciplin som uppfyller tourens målsättning att göra tävlingarna mer mediala. En traditionell sprinttävling med 30-45 minuters startdjup är inte alls självklart en bättre tävling i medialt syfte en en intensiv medeldistans med kompakt startdjup eller en långdistans med masstart.Innooeenkk 2013-01-13 11:42:01
Det le5ter bra det! Helt fantastiskt med en perobnligsilff6rse4ljare! ha ha haOch en stje4rna till dig i kanten ( en se5dan man alltid fick hos tandle4karen) ff6r att du hje4lpte den stackars hunden.'Tyve4rr finns det allt ff6r me5nga som te4nker"det e4r inte mitt problem" i se5dana fall.Se5 fler som dig tack!

Micke l 2012-09-09 16:09:21
Ser fram emot hällens första km i knockout sprint
Copyright© Peter Öberg 2009
Copyright© Peter Öberg 2009