Tankar om tankar..

« Tillbaka

fredag 10/02/2012

Som uppföljning på min artikel i Skogssport om tankar och orienteringspersonligheter kommer här några ytterligare reflektioner. Ställ gärna frågor eller kommentera Skogssportartikeln här.

När två personer som har upplevt samma sak återberättar vad som hänt blir historierna ibland helt olika. Den ena personen berättar mängder av negativa händelser och har alla möjliga (och omöjliga) yttre förklaringar på vad som gjorde att det inte var något kul. En positiv person lyfter istället upp mängder av positiva händelser från samma upplevelse och tyckte att det var kul.

Föds vissa personer positiva eller är det ett beteende som alla kan lära sig?

Jag tror definitivt alla kan lära sig bli mer positiva och många forskare är överens om att genom att se saker på ett positivt sätt och lyfta fram positiva saker går det att prestera bättre.

Tyvärr är det nog svårare att vara positiv i dagens samhälle att att vara negativ. Se bara på vad som visas på TV och vad som skrivs i tidningar. Hur ofta lyft positiva händelser upp före skandaler, misslyckanden och konflikter.

Jag tänkte avsluta med en liten historia som utspelar sig en vanlig träningskväll. Det handlar om de generaliserade personlighetstyperna branten, grönområdet, gläntan och mossen som jag skrev om i skogssportartikeln.

En kvart före kvällen nattorienteringspass skall starta sitter mossen med knutna skor, fulladdad pannlampa, gps-klocka på armen och kompassen på vänster tumme. Strax därefter kommer två grönområden in i klubbstugan. Grönområdena bestämmer sig för att köra tillsammans en liten egen tur och frågar mossen hur det står till. Ytterligare några minuter senare vänder alla i klubbstugan sig mot dörren. Ingen undgår när branten kommer in i klubbstugan. Även branten kommer att köra ett eget upplägg på dagens träning. Branten vet exakt vilket pass som ger den utveckling som önskas för att uppfylla nästa mål. 3 minuter efter utsatt tid kommer gläntan in i klubbstugan. Utan pannlampa och med vägskor. En minut senare har gläntan lånat ihop utrustningen som krävs och dessutom övertalat alla att värma upp ihop och sedan fika gemensamt.

När väl träningen är genomförd har de två grönområdena dukat fram fika, mossen lär branten och gläntan att göra GPS-analyser...

Alla personer behövs och dynamiken mellan olika personligheter är ofta väldigt intressant. Dessutom kan det vara kul att växla mellan olika personlighetstyper vid olika tillfällen..

Personlighetstyperna och personerna är inte något jag har hittat på själv. Jag har använt befintliga teorier och gjort en enkel godtycklig orienteringsanpassning av personerna. Personerna kallas ibland för analytisk, röd eller grön. Med några sökningar på google går det att hitta mer information om olika personligheter och hur du kan utveckla just dig.Mihai 2012-04-09 13:37:30
Underbart! Man vet att man e4r en lantis i sje4len ne4r man lyclkigt utbrister e5h, nu luktar det ve5r ne4r bf6nderna gf6dslar pe5 e5krarna.Det e4r mitt be4sta och starkaste ve5rtecken Mysigt frukostbesf6k. Sje4lv ser jag bara askan fre5n grannen som rf6ker ut genom ff6nstret ovanff6r. Det luktar askkopp i hela kf6ket. c5h vad jag inte vill bo i le4genhet le4ngre!kram kram

Peter 2012-03-11 13:35:25
Kul med era kommentarer. Vissa personer är enkla att passa in i ett av "facken". Andra personer är betydligt svårare. Personlighetstyperna kallas för analytisk, drivande, .., eller gul, grön, blå och röd i andra sammanhang. Själv så är jag nog en blandning av flera av typerna med brant som framtonande i vissa sammanhang.

Linnea 2012-03-04 17:11:30
Spännande med din artikelserie. Kommer att följa den noga. Tänkte fråga om tips var jag kan läsa mer om personlighetstyperna. Jag googlar vidare. Jag jobbar mycket med mina patienter att välja vilka tankar som man vill engagera sig i resp vilka som enbart skall passera.

Annelie B 2012-02-17 17:41:21
Utan positivt tänkande så hade inte jag varit den jag är idag och framförallt inte där jag är idag. Jag tror starkt på tankens betydande.

Rättaren 2012-02-14 18:21:16
Grönt kryss = särpräglat träd (alt grön ring) Brunt kryss (lokalt tecken) = jordkällare

Oskar 2012-02-14 16:29:47
Micke L >> särpräglat träd kanske, ett brunt kryss

Micke L 2012-02-14 08:23:22
Ja man undrar ju om det möjligtvis inte finns en femte personlighetstyp så att man kan få sin "diagnos"

Oskar 2012-02-13 11:21:02
Bra skrivet, vem är vem i OK Hällen?

Sune L 2012-02-11 16:22:52
Intressant med idrottspsykologi. Undrar vad stjärnor, typ Gunder Hägg, Ingemar Stenmark,sett sig själva som? Joggade en runda och funderade vad jag själv kunde vara för karttecken... efter en stund kom jag på det - en ruin!

Monika o Bo 2012-02-11 13:56:13
Du har rätt!! Livet blir enklare om man ser saker positivt.Alla har med och motgångar.
Copyright© Peter Öberg 2009
Copyright© Peter Öberg 2009