New York Marathon - Vilken upplevelse!

« Tillbaka

måndag 02/11/2009

Det var en fantastisk upplevelse att springa världens största marathonlopp. Loppet innehöll allting från att sitta frysande i 1 h före loppet till lätta ben, rockkonserter, gospelkörer och utsikt från broar. Dessutom fick jag uppleva de stummaste benen jag någonsin haft sista 15 km, en upplevelse minnesvärd som någon annan!

Dagen före loppet åkte vi en banbesiktning med buss för att se omgivningarna vi skulle springa. Det var väldigt kul och här kommer bilder från turen tillsammans med mina kommentarer från loppet.

Eftersom jag sprungit väldigt få löplopp tidigare var det väldigt mycket nytt före starten med startfållor, tidtagningschip, osv. När det var 1 h kvar till start hade speakern ropat länge att vi skulle gå in i startfållan. Jag vågade inte göra annat än att slänga av mig allt utom löparshorts, t-shirt och en större t-shirt som var min värmning före loppet. Därefter var det bara att sitta på en trotoarkant i 1 h inlindad i en t-shirt och försöka hålla lite värme i det 10 gradiga blåsiga vädret med regn i luften. När väl startskottet gick hade jag inte värmt upp en meter.
Bron som förbinder Staten Island med Brooklyn.
Efter några stapplande stela steg kom jag igång bra och kände mig pigg upp för bron. Jag försökte prata med löparna omkring mig men de var inte intresserade. För att få reda på ungefär vilken kapacitet folket kring mig hade fick jag tillsist svaret att det var 2.30 killar jag sprang med. Ett par 100-meter längre fram såg jag täten studsa iväg.

Ner i Brooklyn var det ganska platt men lite blåsigt. Jag flöt på i ett behagligt tempo som visade strax under 3.30 på gps-klockan. Vi passerade väldigt många olika områden i Brooklyn. Alltifrån "slum", välbergade områden, Polska kvarter med Polska skyltar och områden där endast ortodoxa judar bodde. För att inte springa för fort fokuserade jag på att vinka och elda på publiken där åskådarleden var täta.

Polska kvarter i Brooklyn
Efter ca halva loppet hade jag bortsett från lätt kramp i höftböjarna pigga ben. Första gången jag känner mig stum är ner från en stor betongbro mot Manhattan. Framlåren började säga ifrån. När sedan följade 5-7 km går på stenhårda betongvägar pajar framlåren totalt. Sista 15 km kändes det som jag stapplade fram men jag var fast besluten att kämpa på hela vägen in. När jag väl stannade över mållinjen kunde jag knappt röra mig..

Publiken var fantastisk hela vägen. När jag stapplar fram på slutet hör jag i var och varannat gathörn uppmuntrande rop.

Marathondebuten gick ungefär som förväntat så jag är nöjd med min resa. Jag tror jag kommer att göra fler marathonlopp i framtiden och kanske kommer jag någon gång att köra ett lopp för att få en bra tid även om det var väldigt kul att springa som en vanlig "turist".

För alla som funderar på att springa kan jag varmt rekommendera detta!BenkaS 2009-11-04 17:42:49
Testa Göteborgsvarvet, där är stämmning hela vägen också å inte så långt..

Pappa 2009-11-03 09:59:08
Vilken härlig upplevelse du fått vara med om. Du har en härlig inställning till utmaningar och det kommer att föra dig långt. Bra jobbat!Längre bak i ledet är deltagarna oftas mera pratsamma typ 10 ledet i Vasaloppet där jag hör hemma. Välkommen hem så får vi höra mera då. Kramar från Pappa

Tomas 2009-11-02 23:54:17
Grymt imponerande att kunna springa ett marathon för första gången med "turistinställning" :) på 2.39, och bäste svensk i loppet, 3 minuter bättre än Sveriges senaste OS marathonlöpare Anders Szalkai. Härligt jobbat!

Nils-Olov 2009-11-02 22:41:16
Orkar du fram till fredag kl 14 så ska jag hjälpa dig. Orkar du berätta om lite tider också? Glöm inte att stretcha "mina " specialer: sitta på hälarna, luta bakåt och sedan frammåt så blir benen bättre.

Frun 2009-11-02 16:03:13
Det är just typiskt att ingen vill prata med en när man kör sådana här långlopp. Jag märkte samma tendens på Vasaloppet, då ingen ville prata i ledet:( Knappt Lollo...:) Vad bra att publiken var med dig iaf..Välkommen hem!
Copyright© Peter Öberg 2009
Copyright© Peter Öberg 2009