New York Marathon - Äventyret har börjat!

« Tillbaka

fredag 30/10/2009

Efter några veckors förberedelser är det snart dags för ett annorlunda tävlingsäventyr. På söndag, den 1 november, springer jag New York City Marathon. Jag ser fram emot att få en njutbar upplevelse över dryga 42 km…

Marathondebuten är inte början på någon ny satsning mot maratonlöpning utan ett sätt att stilla min törst efter fysiska utmaningar. Jag har alltid varit förtjust i stora idrottstävlingar och länge varit intresserad av att delta i ett stort motionslopp som t.ex. vasaloppet, Lidingöloppet eller ett internationellt löplopp. Det som fascinerar mig när jag sitter bänkad framför tv:n och följer vasaloppet är dels de ofantliga prestationer som eliten utför men jag intresseras också nästan lika mycket att processen som leder fram till tävlingen för alla deltagare. Månader av förberedelser som kopplas till en prestation eller upplevelse vid just detta tillfälle..

För min del så har förberedelsen varit måttlig men trots allt planerad. Loppet har funnits i tankarna senaste året och visst handlade tankarna om att det inte bara var mästerskapssäsongen i orientering var i fara vid min muskelbristning i vaden tidigt i våras utan att jag även riskerade att missa detta äventyr. Som tur var läkte vaden tillräckligt fort för att kunna prestera på orienteringsmästerskapen jag drömt om och samma dag som jag mycket nöjd tog emot medaljen för 3:e platsen i totala världscupen började den fysiska förberedelsen mot NYCM. Det första steget var att testa köra en period med rejäl mängdträning. De bästa maratonlöparna kör doser på 30 mil i veckan i vissa perioder. Jag ville försöka mig på att nå 20 mil. Landslagskompisarna tyckte att jag var lite knäpp under lägret som efterföljde världscupfinalen då jag gjorde överdrivna uppvärmningar och nerjogg på väg för att ”samla mil”. Allt för att få en känsla av hur vardagen för världens bästa maratonlöpare ser ut och självklart även bygga upp tåligheten att springa på hårda underlag för mig själv. Trots ihärdigt löpande nådde jag endast drygt 16 mil. Efterföljande veckor har prioriteten varit att ha minst en 20 km asfaltspass i veckan där jag håller mig strax under min önskade maratonfart (på de första 30 kilometrarna sista milen njuter jag bara.. J). Utöver det var planen att krydda med så mycket lugna pass på stig väg som orienteringsprogrammet tillät.

När jag nu sitter på flygplanet och summerar mina förberedelser kan jag återigen se hur viktig processen fram mot målet är för en lyckad totalupplevelse. Tankarna, träningen, taktikplaneringen har varit kul. Dessutom ger de mig extra goda förutsättningar att uppfylla mitt mål med resan: att passera mållinjen med ett leende på läpparna!

Klockrent fotomontage där jag svävar fram över manhattan...

 
Demarlo 2011-04-24 08:53:50
Wow! That's a rlelay neat answer!

Tero F 2009-10-30 16:16:14
Lycka till, inte alls dåligt mål efter o-säsongen

Annelie B 2009-10-30 12:47:47
Lycka till

Micke Kindborn 2009-10-30 12:19:33
Lycka till Peter, hoppas du får en fantastisk resa före, under och efter loppet.
Copyright© Peter Öberg 2009
Copyright© Peter Öberg 2009