Analys av NOM långdistans

« Tillbaka

söndag 21/06/2009

Här kan du läsa mina tankar inför och under NOM långdistans.

Jag fick justera mina förberedelser inför långdistansen ganska snart innan avresan till Finland. På grund av så få långdistanstävlingar under våren hade jag planerat att köra ett genrep på långdistans för att arbeta in mina rutiner såväl tekniskt som fysiskt. Men en smärtande fot gjorde att jag fick avstå genrepet och istället enbart tänka igenom loppet.

Min viktigaste tanke inför loppet var att passa på att njuta av tillfället att få springa ett mästerskap i en av mina absoluta favoritterränger.

Vid starten hade jag fokus på att få en bra inledning på loppet.

S-1: Inser direkt att det handlar om att springa rakt och hålla fart. Sikten är god så det går fint att läsa mig fram, när jag skall gå ner i grönområde ser jag kontrollen på långt håll, kontrollen  sitter på mötande sida av höjden!

1-2: Passerar brant på vänster sida ser höjd och brant till vänster. Hoppar ner och tar kontroll.

2-3: Genom grönområde börjar succesivt öka löptempo märker att mossar är långsamma och snirklar mig fram längs strecket. Stannar upp i ringen då jag ser 2 stenar istället för en men efter extrakoll vet jag att jag är rätt och tar kontroll.

3-4: Ser vägval men eftersom stig går ut på hygge så väljer jag rakt. Börjar få ett bra tempo i löpningen och känner mig stark. Ner mot vägen ser jag Pasi Ikonen läser mig vidare på höjdformationer snarare än detaljer och tar kotroll.

4-5: Ut på riktning och tar kontroll.

5-6: Väljer snart söder om branter. Lyfter blicken på hygge så jag kan springa rakt. Säkert ner i sluttning.

6-7: Ser att jag inte skall gå ner till stig pga det blir för stor avvikelse från strecket. Ser bra passage genom grönområde håller koll på riktning och läser av detaljer så långt sikten tillåter. Lugnt ner till kontroll pga dålig sikt.

7-8: Ser lite krångligt ut men ser beståndsgräns och springer direkt dit varifrån kontrolltagning blir enkel.

8-9: Ser till att jag tar passager på ett säkert och snabbt sätt. Uppe på höjd springer jag mot sluttning och läser endast sista biten mot kontroll.

9-10: Riktning mot spång men kommer något snett, koll mot högsta höjden och tar kontroll. Känner att jag har gjort en bra första halva på loppet, nu är taktiken att öka farten på andra halvan men jag har svårt att hålla trycket i löpningen

10-11: Tar vätska och gel men fortsätter springa en säker båge. Tar det säkert till kontroll, bokontroller underskattas ofta.

-- Slinga 1 norrut --

11-12: Ut på ås ser stora stenen genom mosse på riktning upp på höjd men svårt att greppa. Fortsätter på riktning. Lugnt ner från höjd ner till kontroll. Får kämpa för att hålla fart i bökigt parti.

12-13: Dålig sikt på sluttning. Går på riktning men har svårt att greppa detaljer. Förlänger upp mot höjd för att säkra upp att jag inte hamnar för långt ner i sluttning.

13-14: Riktning över höjd noga riktning upp på nästa höjd går ner i sluttning men greppar först inte höjder. Saktar in något innan jag accelererar till kontroll.

14-15: Tankar på att fortsätta vara konsekvent med orienteringen och inte underskatta bokontroll.

Avslutning: Enligt plan skulle jag ha krafter att öka tempo men fysiskt handade avslutningen om att kämpa så mycket det bara går.

15-16: Riktning ser grönområde till höger viker ner till kontroll.

16-17: Följer mosskant upp till högsta.

17-18: Åter inte underskatta bokontroll.

18-19: Ser Mats Haldin ut, kämpar för att få kontakt och lite draghjälp. Benen börjar kännas trötta..

19-20: Fortsätter springa konsekvent trots att ben är trötta. Tappar endast tid på misstag och dåliga vägval, intalar mig själv att kämpa!

20-21: Upp på höjd, läser fel på punkt men ser sen att jag skall ner till kontroll.

21-22: Funderar på vägval men väljer rakt och kämpar. Kontroll på stenar i ringen.

22-23: Sista gången till bokontrollen. Skönt att få vända mot målet.

23-24: Ser nu för första gången av loppet lite folk. Utnyttjar dem på rätt sätt, draghjälp men fortsatt min egen orientering.

24-25: Ser till att hamna en kurva över kontroll så jag vet exakt var jag skall titta när jag skall ta kontroll.

25-26: Hör att jag leder vid varvning. Kämpar järnet för att hålla tempo. Fegar och rundar branter.

26-27: Läser på branter till vänster och tar kontroll säkert.

27-28: Går på riktning mot väg, fastnar i ljusgrönt men tar mig ut och kämpar åter allt jag har upp för backe. Söker fint stråk längst höjd men det är lite dåligt även där.

28-29: Stapplar ner för höjd mot sista.

29-M: På trötta ben ger jag allt mot mål. Ingen aning om jag kämpar om topp 6 plats eller medalj men jag tror jag går för ledning.

 

Faller ihop efter målgång efter att ha kramat ut sista krafter i kampen om medaljer..

Analys av övriga loppen kommer! Kommentera gärna!

 
Jasescawcew 2012-05-30 20:28:06
=

Tynne 2009-06-25 23:48:45
Kör hårt i Norge Idolen!

Tynne 2009-06-23 15:53:44
snyggt! men sicksacka lite mer uppför ;)

Vidar B 2009-06-22 11:29:14
Kanonbra å lese dine tanker samtidig som man lar GPS-trackingen gå på arrangör-siden. Da kan man fölge dine tanker og se dine steg samtidig. Veldig mye å läre for alle. Håper du kommer med en analyse av mellom, sprint og stafett også.

tom-carl 2009-06-22 11:05:20
Visste inte om att du hade hemsida! Rikitgt,riktigt bra läsning! Själv hade jag vart sugen på vägvalet SÖ på stig till kontroll 20.
Copyright© Peter Öberg 2009
Copyright© Peter Öberg 2009