Aktuellt

måndag 12/01/2015

Peter Öberg version 2.0

En ny version av Peter Öberg som orienterare är på väg att växa fram. Förhoppningen är att Peter Öberg version 2.0 skall vara lite mer tålig än den förra versionen av Peter Öberg men i övrigt väldigt lik. Hur toppfarten förändrats är dock osäkert. Svaret på den frågan kommer nog inte förrän tidigast på senvåren 2015…

 

tisdag 27/05/2014

Hej då landslaget... (i alla fall för denna gång)

Det blir inte något VM i sommar, ingen möjlighet att kämpa om medaljer och uppleva känslan att få flyga fram med full kontroll på årets största tävling. En underbar känsla som jag faktiskt haft förmånen att känna någon gång under alla 7 VM jag har sprungit.

 
 

lördag 01/03/2014

Godkänd säsongsstart 8:a i WC nr 1

Efter ett godkänt lopp med två mindre tidstapp hamnade jag på en 8:e plats i säsongsdebuten på världscupen i Turkiet. Samtidigt som att jag är lite bitter över att inte ha gjort en 100%-ig insats är jag nöjd över att hålla en så pass bra nivå på årets första riktiga orienteringslopp.

 

torsdag 27/02/2014

Utmanande, brant och stenigt i ett soligt Turkiet

I morgon drar 2014-års världscupsäsong igång med ett utmanande kval vid den Turkiska Medelhavskusten..

 
 

lördag 14/12/2013

Triathlondebuten avklarad

Min satsning mot 2014 tog ordentlig fart under en fin vecka på träningsparadiset Club la Santa på Lanzarote. Där jag förutom löp- och styrketräning även körde några fina orienteringspass samt testade ett triathlonlopp.

 

tisdag 11/06/2013

Fantastisk orientering i den finska vildmarken

Jag befinner mig mitt i den finska vildmarken på ett VM-förberedande läger. Här är sjöarna större, skogarna djupare och grusvägarna längre än någon annan stans.

 
 

onsdag 06/03/2013

Åhusweekend - Trevligt som alltid

En weekend i Åhus med fina träningar, bra väder och trevligt folk. Det var kul att komma igång med den svenska säsongen efter att jag har varit i en liten dvala sedan Nya Zeelandsäventyret.

 

fredag 01/03/2013

Fortsatt samarbete med Trimtex

Jag har nu gjort klart med fortsatt samarbete med Trimtex så även i fortsättningen kommer jag att ha funktionella och högpresterande tränings- och tävlingskläder.

 
 

fredag 14/12/2012

Tummen mitt i handen

En förväntansfull Peter gav sig ut på årets premiärtur med längdskidorna men fick linka tillbaka med tummen mitt i handen efter en snöplig vurpa.. Men uppladdningen mot världscuptävlingarna i Nya Zeeland fortsätter. Nu är det intervaller på löpbandet uppallat till 22% lutning som gäller.

 

måndag 12/11/2012

75 minuter i ett mörkt rum

Ibland krävs det lite extra kreativitet i hjärnans "visualiseringscenter" för att få med sig fina minnesbilder av ett träningspass. 75 minuter crosstrainer i ett mörkt rum är ett sådant pass. Men motivationen att genomföra passet är det oftast inga problem med. Erfarenheten säger att alternativträning är effektiv och självklart vill jag vara snabb när tävlingarna drar igång igen.

 
 

torsdag 27/09/2012

En och en halv veckas vila

Nu är det viloperiod. Jag kommer att försöka vila från träning i 1.5 v nu. Några amatörmässiga träningspass kommer jag äbdå att unna mig..

 

fredag 14/09/2012

Avsluta säsongen snyggt!

Med NORT avslutades årets internationella säsong. Jag mycket nöjd med min insats även om krafterna inte riktigt räckte hela vägen fram. NORT-äventyret var spännande, inspirerande, jobbigt och gav mig några tankar kring utvecklingen av vår sport. I artikeln hittar du även en länk på ett fint genomfört höstlopp som förhoppningsvis kan inspirera dig att avsluta säsongen snyggt! För ytterligare tips så läs senaste numret av Skogssport.

 
 

torsdag 06/09/2012

KnockOut-sprint är här för att stanna

I en härligt inramad knockout-sprint lyckades jag knipa en 3:e plats mitt bland alla sprintspecialister. Tävlingen var spännande, utslagsgivande, tillräckligt rättvis och kompakt. Ett perfekt format för TV-sändningar.

 

söndag 02/09/2012

Jag passade på när touren bjöd på teknisk medeldistans

På andra etappen bjöd touren på medeldistans. Jag lyckades slå till och ta en fin andraplats och samtidigt klättra lite i samandraget.

 
 

tisdag 17/07/2012

6e plats på vm medel

En fantastisk fin medeldistansfinal med stenhård konkurrens. Jag gjorde ett riktigt bra lopp. Blev 6a, 12 sekunder från medalj och 37 sek från guld..

 

söndag 15/07/2012

Snart medelkval i en terräng jag drömt om (på riktigt)

I morgon inleder jag VM med kval i medeldistans. På vägen upp till det sista passet på träningskartan närmast kvaltävlingen så upptäckte jag att terrängen går på en karta intill en terräng jag drömt om att få springa i..

 
 

fredag 27/04/2012

Bli en bättre orienteringstekniker

Texten är en återkoppling på min artikel i skogssport där jag beskriver min teknikträning. Nedan finner du en länk till GPS+huvudkamera över en slinga där det går att se hur jag orienterar. Jag har även en kort guide över hur GPS+huvudkameraanalysen är gjord.

 

lördag 17/03/2012

Min (tänkta) träningsplan mot VM

Här kommer jag kortfattat beskriva det system jag använder för att ha löpkapaciteten att ta VM-medalj. Inlägget bygger på del två (utgiven 16 mars) i artikelserien om individutveckling jag skriver om i Skogsport.

 
 

fredag 16/03/2012

Ultraljud hittade orsak till hälseneproblem

Nu är jag skadad igen. Trots rejäl grundträning och ett försiktigt program så fick jag känning i hälsenan under landslagslägret i Åhus. Problemen ville inte ge med sig så vid en ultraljudsundersökning i går kunde det konstateras att jag har en 2mm stor bristning. Nu väntar 1-3 månaders rehab.

 

fredag 10/02/2012

Tankar om tankar..

Som uppföljning på min artikel i Skogssport om tankar och orienteringspersonligheter kommer här några ytterligare reflektioner. Ställ gärna frågor eller kommentera Skogssportartikeln här.

 
 

lördag 01/10/2011

Tillbaka i Jura

Nu är det snart dags för WC-final i Schweiz. Medeldistansen avgörs i (förhoppningsvis) underbar Jura-terräng. Sprinten avgörs i urmakarstaden le Chaux des Fonds.

 

fredag 12/08/2011

VM i Frankrike - Model event avklarat nu är jag redo!

Nu är jag redo för VM. Jag har kört model event för medeldistansen och känner mig trygg i terrängen. Det kommer att bli utslagsgivande och kul orientering där ingen kan känna sig helt säker..

 
 

måndag 08/08/2011

Crepés, ost och mögelkorv

Nu börjar rutinerna sitta. Dagens inledande träningspass var det hittils säkraste och stabilaste på träningskartorna inför VM. Dessutom börjar matvanorna komma på plats. Mellanmålen i Frankrike består inte av bananer och yogurt utan av Crepés, mögelkorv, fina ostar och Jambon de Savoi..

 

söndag 17/07/2011

7:e gången gillt! Nu kan jag behärska VM-terrängen

Det är inte någon vanlig terräng vi VM löpare ställs inför när VM avgörs i SÖ Frankrike senare i sommar. För mig krävdes det trasiga knän, sargat orienteringssjälvförtroende, smått överbelastade höfter och inte mindre än 7 träningspass innan jag kunde säga till mig själv. "Nu kan jag behärska VM-terrängen"

 
 

tisdag 24/05/2011

VM förberedelser i ett soligt Frankrike

Nu är jag med landslaget på VM-förberedande läger i ett soligt bergslandskap i SÖ Frankrike. Terrängen är superfin, kartorna mestadels bra och vädret suveränt.

 

tisdag 12/04/2011

Stapplande säsongsinledning

Nu har jag inlett tävlandet efter ett drygt halvårs uppehåll från tävlingsarenan. Ett litet stapplande steg närmare toppformen.

 
 

söndag 20/03/2011

Vägen tillbaka och lite kartgodis

Nu är jag på väg tillbaka till orienteringsarenan igen. Under helgens landslagssamling och "Örebro open"-träningar fick jag positiva besked, hade riktigt kul och dansade med "Let´s dances" bästa danslärare.

 

fredag 14/01/2011

Fortsättning på äventyret

Äventyret "down under" har fortsatt med massor av härliga människor, vacker natur och andra upplevelser. Dessutom har jag fått testa några grymt häftiga kartor.

 
 

fredag 24/12/2010

GOD JUL från down under

Nu har jag lämnat rullatorn hemma och laddar för ett nytt orienteringsår med en resa på andra sidan klotet. Vi har gjort mycket så tyvärr har jag inte tagit mig tid att uppdatera sidan. I artikeln finns bilder från Australien i allmänhet, bilder på skogarna här och bilder på hur jag kommit igång med träningen efter min operation.

 

lördag 16/10/2010

Nu får jag träna igen!

I går fick jag köra mitt första träningspass efter operationen, det känns superbra! I artikeln får ni se bilder på min plantarissena som lossades under operationen.

 
 

söndag 03/10/2010

På operationsbänken för att ta bort fett, ben och en muskel

Nu har jag undersökt min häl som jag har haft problem med under året. Det visade sig att en massa "fett" hade fastnat nere i hälen, dessutom hade jag en onödig vadmuskel som irriterat min hälsena och några vassa benbitar. Men det låter värre än det är och snart är jag på fötter igen... :)

 

tisdag 17/08/2010

VM-silver

Jag lyckades uppnå en dröm att ta en individuell vm-medalj. Jag har länge tänkt att på vm i trondheim kunde det bli min tur och det känns underbart att jag lyckades!

 
 

lördag 14/08/2010

Vad händer på en VM-vilodag?

Nu är snart VM-vilodagarna slut för min del. Jag är laddad inför medelfinalen och hoppas på en utmanande tävling. I artikeln visas hur det går att roa sig på några "VM-vilodagar".

 

måndag 09/08/2010

Säkert medelkval inte helt utan darr

Dagens medelkval var tufft, grönt och kort. Lagom tills jag kom in i loppet ordentligt så var det dags att gå i mål.

 
 

söndag 08/08/2010

WOC 2010 - Snart inleder jag tävlandet

I morgon är det dags för min första tävlingsstart under VM-veckan, medeldistanskval. Uppladdningen här på plats har varit bra och det skall bli kul att komma igång i morgon.

 

onsdag 14/07/2010

Hårdträning inför VM

Efter VM-tester och precamp med VM laget är jag nu i Beitostölen för hårdträning inför VM.

 
 

måndag 07/06/2010

EOC 2010 - Bra start men sen tog det stopp

Inledningen av EM gick som på räls. Två bra kvallopp. Nedan kan du se mina vägval och läsa om finalloppen...

 

tisdag 01/06/2010

EOC 2010 – Varmt och härligt långkval

Det var rejält varmt idag när långkvalet avgjordes. Jag är mycket nöjd med mitt lopp. Nedan ser du bana och vägval.

 
 

fredag 28/05/2010

EOC 2010 - Sista förberedelserna

Nu är det snart dags för EM i Bulgarien. Vi bor på ett kanonfint all-inclusive hotell hundratalet meter från en av Bulgariens fina sandstränder. Förutom att träna och bada har jag hunnit med att spionera på finnarna... I artikeln hittar du bilder och kartklipp.

 

torsdag 06/05/2010

Topp 10 2010 - Vi lyckades

Efter en superinsats av alla Hällare i och runt omkring lagen lyckades vi med vår målsättning Topp 10 2010! Tiomila i Finspång var verkligen en härlig laginsats och en trevlig tillställning. Men mitt på slutsträckan var känslan långt ifrån avslappnad...

 
 

fredag 12/03/2010

Nick Manfredi, bommar, utmärkelser och 4%

När jag nu blickar framåt mot en ny säsong så har jag några fina utmärkelser från 2009 i bagaget. Dessutom har jag, efter ett närmare tre månader långt teknikträningsuppehåll, kunnat putsa min rostiga orienteringsteknik till att bli skinande ren under några teknikträningsintensiva dagar. Se min utveckling och förklaring till rubriken i artikeln.

 

söndag 17/01/2010

Nybörjare igen

Under veckoslutet har jag testat på hur det känns att vara nybörjare. Först kände jag mig som bambi på hal is när vi åkte på tunna isar i skärgården. I söndags gjorde jag tävlingsdebut i skidor iklädd Ålberga GIF:s vackra tävlingstrikå

 
 

fredag 08/01/2010

Nu är det nytt år!

Nu är 2010 igång. Jag avslutade 2009 och inledde 2010 på Club la Santa, Lanzarote. Ett grymt coolt ställe för alla som gillar träning och vattensporter. Under slutdelen av 2009 har jag även gjort mitt för att försöka rädda SAAB..

 

måndag 23/11/2009

Grundträningen säkrad!

Nu är grundträningsperioden säkrad. I alla fall en viktig del av energiförsörjningen. I dag kom en leverans med drygt 20 kg Krav-märkt kött från Norrtorps gård.

 
 

måndag 02/11/2009

New York Marathon - Vilken upplevelse!

Det var en fantastisk upplevelse att springa världens största marathonlopp. Loppet innehöll allting från att sitta frysande i 1 h före loppet till lätta ben, rockkonserter, gospelkörer och utsikt från broar. Dessutom fick jag uppleva de stummaste benen jag någonsin haft sista 15 km, en upplevelse minnesvärd som någon annan!

 

fredag 30/10/2009

New York Marathon - Äventyret har börjat!

Efter några veckors förberedelser är det snart dags för ett annorlunda tävlingsäventyr. På söndag, den 1 november, springer jag New York City Marathon. Jag ser fram emot att få en njutbar upplevelse över dryga 42 km…

 
 

fredag 30/10/2009

New York Marathon - Del 2

Nu har jag kört mitt första joggingpass, sett Paula Radcliffe!! och ätit Amerikansk fukost.

 

lördag 24/10/2009

Dubbel igen!

Det blev för andra gången i år dubbelt hällen i seniorklasserna på Sm. Denna gång var det natt och Johanna gjorde mig sällskap på prispallen. Härligt att försvara förra årets guld

 
 

söndag 27/09/2009

WC Finalen - 3:e platsen bärgad

Dagens sprintlopp räckte till en 3:e plats totalt i världscupen.

 

lördag 26/09/2009

WC Finalen - Fortfarande 3:a totalt men långt efter på medel

Trots att jag genomför ett bra lopp och känner mig bra fysiskt blir jag över 3 minuter efter på dagens medeldistans. Det positiva i det hela är att jag fortfarande ligger 3:a i totala världscupen.

 
 

lördag 12/09/2009

Flygande avslutning i Oskarshamn

Det blev seger på dagens medeldistans efter en tuff duell mot David Andersson från förvarningen.

 

måndag 24/08/2009

WOC 2009 - Totalt sett en besvikelse

VM avslutades med långdistansen. Jag genomförde en avgörande långsträcka väldigt dåligt och tappade drygt 3.5 minut. Jag kämpade mig tillbaka i loppet och slutade på en 13e plats. Totalt sett är jag missnöjd med mina insatser under VM även om det finns några ljuspunkter.

 
 

fredag 21/08/2009

WOC 2009 - Guldvittring, förvåning, tårar och glädjerush

Stafetten blev en känslomässig berg och dalbana. Det växlade från att ha guldvittring med 20-talet minuter kvar av sistasträckan till stor förvåning när tättrion saknades vid tv-kontrollen. När jag sedan fick höra att Martin var skadad var oron stor innan jag fick det glädjande beskedet att Martin efter omständigheterna mådde bra.

 

onsdag 19/08/2009

WOC 2009 - Bra lopp men sämre placering än vad jag hoppats

Nu är VM:s första final avgjord. Thierry visade igen att han är grym på medeldistans i kontinental terräng. Jag gjorde ett bra lopp men hade inte farten som krävdes för en topplacering. Banan med mina vägval visas nedan.

 
 

måndag 17/08/2009

WOC 2009 - Stabilt långdistanskval

Nu är även långdistanskvalet avklarat. Stora delarna av loppet var jättebra men jag gjorde två frustrerande misstag i grönområden som kostade toltalt upp mot 2 minuter. Det känns ändå skönt att kvalloppen som avgjorts i typisk kontinental terräng är avklarade. Jag har stora förväntningar på terrängen som väntar i finalerna..

 

söndag 16/08/2009

WOC 2009 - Medeldistanskval

Nu är VM premiären avklarad. Jag gjorde ett fint lopp som räckte till en 7:e plats i medelkvalets A-heat. Nedan ser du banan med mina vägval.

 
 

fredag 14/08/2009

VM-uppladdningen - Sista förberedelser på hemmaplan

Nu har jag gjort mina sista förberedelser på hemmaplan inför VM. Wakeboard, bad och så klart några nyckelpass som jag vill ha med mig inför VM-äventyret.

 

fredag 14/08/2009

VM-äventyret har börjat!

Nu är vi på plats i Ungern. Jag gör mina sista förberedelser inför kommande tävlingar. Bland annat har jag "gjort om och gjort rätt" på medeldistansträningen som inledde Precampen.

 
 

måndag 03/08/2009

VM-uppladdningen - Precamp i Ungern

Nu är jag i slutfasen av min VM-uppladdning. Den sista finslipningen av fysiken och tekniken görs i relevant terräng nära tävlingsområdena i Ungern.

 

söndag 19/07/2009

10e plats på medeldistansen

Medeldistansen på WG blev ingen succé. Jag gjorde några mindre misstag och blev väldigt stum i benen. Trots det räckte loppet till en ok 10e plats. Linnea tog bronset :) I dag är det en ny dag och vi är väldigt laddade för stafetten.

 
 

fredag 17/07/2009

Bra lopp på WG sprinten

Det var en fin tävling med bra banor och terräng under dagens sprinttävling. Vädret var väldigt fint med drygt 30 grader och hög luftfuktighet. Jag gjorde ett mycket bra lopp och slutade på en fin 7e plats. Andrey Khramov vann sekunden före Daniel Hubmann.

 

torsdag 16/07/2009

Utsålt på WG Sprinten och jag är redo

Nu är vi på plats i Taiwan för stundande World Games. Det är ett väldigt spännande och annorlunda land. När jag skulle kolla om det gick att fixa biljetter inför morgondagens sprint fick jag beskedet att det var utsålt! Häftigt!

 
 

söndag 12/07/2009

Snart redo för World Games

Förberedelserna inför World Games är snart klara. Jag har varit på Gotland för att träna i fina omgivningar, ritat sprintkarta för att träna sprint samt ätit asiatisk mat. I morgon drar Pre-Campen i gång på allvar med WG Gänget: Jag, Mattias Millinger, Linnea Gustavsson och Kajsa Nilsson.

 

fredag 26/06/2009

Trampofoil den perfekta uppladdningen inför WC i Norge

Nu är det bara timmar kvar till medeldistansen på världscupen i Norge. Jag har tränat hårt sedan Finlandsäventyret och har hittat ytterligare en alternativ träningsform som hjälper mig att hitta flytet, trampofoil.

 
 

fredag 26/06/2009

Segerdopp efter seger på O-festivalen

 

söndag 21/06/2009

Analys av NOM långdistans

Här kan du läsa mina tankar inför och under NOM långdistans.

 
 

lördag 20/06/2009

Näsan i blöt på midsommarafton

För ovanligheternas skull så var midsommarafton detta år tävlingsfri. Jag passade på att fira dagen med en lugn träningsdag och middag med vänner. Eftersom de lokala badhusen och gymen var stängda under midsommarafton blev dagens alternativträningspass en vattenlöpningstur i havet. I artikeln bjuds på fina bilder från dagen.

 

tisdag 09/06/2009

Guld igen!

Under dagens medeldistans bjöds vi åter på kanonterräng. Jag lyckades genomföra mitt lopp perfekt och tog GULD! Medeldistansen blev en riktig succé för svenska laget som tog samtliga 4 guldmedaljer.

 
 

söndag 07/06/2009

GULDMEDALJ

Guld på dagens stafett. Terrängen var riktigt fin med småskuren och flack orientering. David Andersson sprang den första sträckan, Emil Wingstedt andra och jag sista.

 

lördag 06/06/2009

7 sekunder från medalj

Dagens långdistans bjöd på kanonterräng, på första halvan av banan var det berghällsorientering av bästa slag. Jag gjorde en fin inledning och var i ledningen efter halva banan. På slutdelen blev jag omsprungen av tre mellaneuropeer, Daniel Hubmann, Mattias Merz och Thierry Gurgiou, som lade beslag på medaljerna. Jag kämpade på tunga ben in som 4:a 7 sekunder från bronset.

 
 

torsdag 04/06/2009

Mediacirkus på Landslagssprinten

Det var en riktig mediacirkus på landslagssprinten. SVT, SN och skogssport var på plats och bevakade sprinttävlingen på Gärdet i Stockholm.

 

torsdag 04/06/2009

Snabba berghällar i Saloskogarna

Under dagens medeldistansträning fick vi känna på vilken fin, snabblöpt och småskuren terräng som Salo hade att erbjuda.

 
 

tisdag 02/06/2009

Träningsträff med sol och bad

Helgens träningsträff gav både positiva och negativa besked inför kommande mästerskapstävlingar i Finland, NOM och WC. Inramningen och vädret fanns det inget att klaga på, +25 grader och sol varje dag. Skönt.

 

tisdag 02/06/2009

Nyhetssidan börjar ta form

Nu börjar nyhetssidan ta form.

 
 

torsdag 28/05/2009

Träningsläger på torsdag

På torsdag är det dags för det stora uthållighetsprovet. Jag kommer spendera 16 timmar på hög höjd utan vätska. Spännande!

 

torsdag 28/05/2009

Dax för NOM

Nu är det snart dags för NOM, förberedelserna är i full gång. Samtidigt som jag förbereder mig för tävlingarna kommer denna sida att succesivt växa fram...

Copyright© Peter Öberg 2009
Copyright© Peter Öberg 2009